Adviespunt

De e-learning Dialoog onder Druk biedt leraren po (bovenbouw), vo en mbo concrete ondersteuning bij het voeren van lastige gesprekken. In de e-learning krijg je het gereedschap aangereikt om spanningen in de klas op een professionele manier om te zetten in waardevolle lessen: de leraar als regisseur van de dialoog in de klas.

Veel leraren krijgen weleens te maken met heftige uitspraken die discriminerend zijn, haatzaaien en oproepen tot geweld. Dit kan bijvoorbeeld gaan over seksuele diversiteit, het klimaat, over oorlog of terreur, over vluchtelingen of het geloof. Zo’n situatie kan grote onveiligheid geven voor de groep of persoon waar het over gaat. Dit zorgt voor spanningen in de klas, waardoor de dialoog onder druk komt te staan. Het vraagt veel van leraren om op die momenten de touwtjes in handen te nemen en ervoor te zorgen dat toch alle meningen gehoord worden.

Wat levert de e-learning op?

Je krijgt met deze e-learning gereedschap om spanningen in de klas op een professionele manier te benaderen. Met gesprekstechnieken leer je de spanningen hanteren en daarmee geef je voeding aan begrip en dialoog in de klas. Juist in de spanning, als gevolg van polarisatie tussen groepen, liggen lessen verborgen voor jongeren. Je leert het
kritisch denkvermogen van jongeren aan te zetten en zo ontstaat er respect voor diversiteit. Een goed gesprek helpt bij het creëren van een positieve gedeelde groepsidentiteit en de weerbaarheid van kwetsbare groepen.

Modules

De e-learning bestaat uit de volgende korte, toegankelijke modules:

  • Introductiemodule
  • Module 1 | De belevingswereld van jongeren
  • Module 2 | Polarisatie in de klas
  • Module 3 | Op zoek naar verbinding
  • Module 4 | Begrenzen en Uitnodigen
  • Module 5 | Een veilige dialoog

Tijdsinvestering en kosten

De e-learning duurt totaal ongeveer 1,5 uur en is flexibel en gratis te volgen.

Registreren en inloggen

Om aan de slag te gaan met de e-learning volg je deze stappen:

  1. Registreren
    Voordat je aan de slag kunt met de e-learning, is het nodig om je eerst te registeren. Dit doe je via de onderstaande knop ‘Registreren/inloggen’. Je komt dan in de leeromgeving.
    Klik in je scherm op ‘Schrijf je hier in!’ Hier kun je je account aanmaken door alle velden in te vullen. Nadat je op de knop ‘Aanmaken account’ geklikt hebt, ontvang je een mail van ons (Onderwerp: ‘Bevestig je account voor de digitale leeromgeving van Stichting School & Veiligheid’) om je account te bevestigen. Klik in deze mail op ‘Bevestig je account’ en je bent geregistreerd.
  2. Inloggen
    Heb je een account aangemaakt en wil je aan de slag met de e-learning? Je kunt op twee manieren inloggen. Via de link die je ook in je aanmeldmail vindt of via de onderstaande knop ‘Registeren/inloggen’. Vul daar je gebruikersnaam of e-mailadres én je wachtwoord in dat je gebruikt hebt voor je registratie. Op deze manier kun je ook alle volgende keren inloggen.

Registreren/inloggen

 


Meer lezen

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.