Let op: Vanwege de kerstvakantie is het Adviespunt gesloten vanaf 20 december 16.00. Maandag 6 januari 2025 zijn wij weer bereikbaar. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt
Een jonge jongen in een sportschool met een glimlach op zijn gezicht, die deelneemt aan een energieke fitnesssessie. School en Veiligheid

Vier jongeren tussen de 11 en 23 jaar en een leraar vertellen over hun ervaringen met buitensluiten en pesten, welke gevolgen dat voor hen had en welke tips zij hebben voor leraren en leerlingen. Deze filmpjes zijn te gebruiken als gespreksstarter om het thema pesten bespreekbaar te maken met jouw klas.

De filmpjes zijn opgenomen voor de Week Tegen Pesten 2021 met het thema ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’ Er zijn filmpjes voor bovenbouw po, vo en mbo.

Tip: bekijk als leraar de filmpjes eerst zelf, zodat je kunt kijken welk(e) filmpje(s) je wilt gebruiken en je goed voorbereid het gesprek in gaat.

Suggesties voor vragen aan de leerlingen na het kijken van de filmpjes:

  1. Welk verhaal/wat heeft je het meest geraakt?
  2. Vind je dat een leraar iets moet doen?
  3. Wat kan deze dan doen volgens jou?
  4. Wat kan je zelf doen om buitensluiten/pesten in de klas te voorkomen?
  5. Heb jij wel eens iets meegemaakt zoals de jongeren vertellen in het filmpje?
  6. Hoe gaan we met elkaar zorgen dat iedereen in onze klas erbij hoort?
  7. Weet jij bij wie je terecht kunt als je te maken hebt met pesten?

Belangrijk!
Het kan zijn dat leerlingen onder de indruk zijn van de filmpjes, en misschien niet direct zullen praten over wat hen bezighoudt.
Vertel hen bij wie zij terecht kunnen als ze op een later moment willen praten. Dit kan bij:

  • jou (hun leraar)
  • de eigen ouders
  • de mentor
  • de intern begeleider
  • de zorgcoördinator
  • het aanspreekpunt pesten
  • de vertrouwenspersoon
  • De Kindertelefoon als de leerlingen anoniem met iemand willen praten
  • 113 zelfmoordpreventie

Ervaringsverhaal po (bovenbouw)

Ervaringsverhaal van Stef (11)

Stef werd op de basisschool gepest. Hij vertelt hoe hij zich hierbij voelde en wat hij gedaan heeft om het pesten te stoppen. Zijn tip voor leerlingen: “Praat erover met je ouders, want als je niets doet dan gaat er ook niets gebeuren, omdat mensen niet weten dat er iets aan de hand is.” Zijn tip voor leraren: “Je moet er echt iets aan doen en er bovenop zitten.”

“Ik ga me niet door iemand anders laten veranderen” – Stef


Ervaringsverhaal vo

Ervaringsverhaal van Daniël (14)

Daniel werd na schooltijd gepest en durfde het lang niet tegen zijn ouders te zeggen. Zijn tips voor leerlingen: “Praat eens met een kind als je ziet dat het gepest wordt en als je zelf gepest wordt praat er met iemand over.” Zijn tip voor leraren: “Vraag aan een kind dat bijvoorbeeld alleen zit ‘hoe gaat het nou eigenlijk met je?’”

“Heb je een doel of droom, ga deze achterna en laat het nooit vallen” – Daniël


Ervaringsverhalen mbo

Ervaringsverhaal van Gil (17)

Gil heeft zich vaak buitengesloten gevoeld. Ze had het gevoel dat dit haar schuld was waardoor ze het niet aan iemand durfde te vertellen. Haar tip voor leerlingen: “Op het moment dat je in een diepe put zit, zoek hulp.” Haar tip voor leraren: “Let meer op de omgeving en op kinderen die wat stiller zijn of alleen zitten.”

“Er hoeft niet altijd wat aan de hand te zijn, maar meestal is stilte een teken van verdriet” – Gil

 

Ervaringsverhaal van Iske (23)

Let op: in dit verhaal wordt over zelfmoord gesproken. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Iske zag door het pesten geen uitweg meer. Ze vertelt waardoor zij toch hulp is gaan vragen, bij wie en wat haar geholpen heeft om het pesten te stoppen. Haar tip voor de leerling: “Praat erover bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon of leerkracht, stop je gevoelens niet weg want erover praten gaat je echt helpen.” Tip voor de leraar: “Als je iemand verdrietig ziet of die alleen in een hoekje zit, ga er naartoe, spreek diegene aan, zorg ervoor dat je er bent voor die leerling.”

“Iedereen ging met elkaar om en er werd gelachen. Iedereen leefde daar gewoon samen, er was daar geen verschil. En dat is voor mij het moment geweest van ‘Ja, school is toch eigenlijk best wel leuk’ ” – Iske


Ervaringsverhaal leraar po

Ervaringsverhaal van Rick (leraar po)

Rick vertelt hoe hij als leraar pesten voorkomt en aanpakt. Zo bespreekt hij altijd alles samen in de klas omdat leerlingen altijd de geniaalste ideeën hebben vanuit een ander inzicht. Enkele van zijn tips voor andere leraren: “Stel jezelf kwetsbaar op, dat straalt ook uit op de kinderen” en “neem daarnaast de tijd want het belangrijkste is dat kinderen zich prettig en goed voelen.“

“Ik baal altijd als ik het [buitensluiten/pesten] zie, want dan ben ik te laat geweest” – Rick


Meer informatie

  • Op pestweb.nl vinden leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs informatie over pesten op school en tips en adviezen om pesten tegen te gaan. Pestweb is een initiatief van Stichting School & Veiligheid.
  • Gendi.nl is een platform van Stichting School & Veiligheid om binnen het onderwijs ruimte te vragen voor een sociaal veilige omgeving voor gender- en seksuele diversiteit.
  • Informatie over de jaarlijkse Week Tegen Pesten van Stichting School & Veiligheid vind je op weektegenpesten.nl.
  • In gesprek over pesten. Projectleider van de Week Tegen Pesten Marijke van der Zalm nam deel aan een online gesprek n.a.v. de documentaire ‘Eindeloos gepest’.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.