Let op: Vanwege de kerstvakantie is het Adviespunt gesloten vanaf 20 december 16.00. Maandag 6 januari 2025 zijn wij weer bereikbaar. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.
Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
In de documentaire ‘Pekka’ kun je zien hoe de Finse jongen Pekka tot het plegen van een school shooting komt en hoe de betrokkenen hierop reageren. De documentaire biedt aanknopingspunten om met je collega’s op school te praten over pesten, wapenbezit of andere zorgelijke zaken op school. Stichting School & Veiligheid biedt een handreiking om dat gesprek vorm te geven.
Op 7 november 2007 schoot de achttienjarige Pekka acht mensen dood op zijn middelbare school in Jokela, een vredig Fins forensendorpje net boven Helsinki. Uit gesprekken met klasgenoten, leraren en Pekka’s ouders volgt een reconstructie van de beklemmende context van deze tragische daad. Een context die niet per se voorbehouden is voor het leven van Pekka in Jokela alleen.
Deze documentaire kan een opstap zijn voor een gesprek met je collega’s over ernstige incidenten op school of over pesten. Maar ook over ander zorgelijk gedrag van leerlingen zoals radicalisering of wapenbezit. Waar maken jullie je zorgen over, wat ervaren jullie? Vervolgens kun je het met elkaar hebben over: hoe bespreken wij dit soort zaken op school eigenlijk onderling? Hoe structureren wij dit? Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
Met het team kun je de documentaire nabespreken aan de hand van drie fases. Hierbij kun je de vragen uitsplitsen op het niveau van de leerkracht (‘Wat doe ik als leerkracht?’) en op beleidsniveau (‘Wat en hoe zijn de zaken geregeld in het schoolbeleid?’).
Vragen die je in de fase voorafgaand aan het incident kunt stellen, kunnen de volgende punten bevatten:
In de documentaire komen leerkrachten aan het woord over hoe zij tijdens de school shooting handelden. Dit biedt ook stof om het met elkaar over te hebben. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over de volgende punten:
In de documentaire is te zien hoe de school in Finland omgaat met de naweeën van het incident. Om met collega’s het gesprek aan te gaan over deze fase kun je onder andere de volgende punten behandelen:
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
In dit artikel lees je wie het eerste aanspreekpunt is om informatie te delen en informatie te halen, wanneer je als schoolleiding te maken krijgt met een dreiging. Het is van belang dat je over een adequaat handelingskader kunt beschikken.
Grootschalige schietpartijen op scholen vonden tot op heden niet plaats in Nederland. Hoe klein de kans ook is, het kán een keer voorkomen. In dit artikel lees je welke (voorzorgs)maatregelen je als schoolleider en/of -bestuurder kunt nemen.
In Nederland heeft gelukkig tot op heden geen terreuraanslag plaatsgevonden. Toch zijn er in de afgelopen jaren calamiteiten met vuurwapens geweest op scholen. Ook kreeg een aantal scholen te maken met een reële dreiging. Een calamiteit is niet te plannen, een goede voorbereiding wel.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.