Adviespunt
Omgaan met media bij een calamiteit op school

Een calamiteit kan op elke school voorkomen, maar hoe goed ben je daarop voorbereid? We verfilmden enkele casussen die kunnen helpen om goed voorbereid te raken. Bekijk (één van) de video’s en oefen hoe jij je kunt voorbereiden op een calamiteit.

Aan de slag met de videocasussen

Een calamiteit komt vaak onaangekondigd. Maar je kunt je voorbereiden door te oefenen met het crisisteam en ketenpartners. Gebruik (één van) de video’s als startpunt van een oefensessie. Stel vervolgens het crisisteam samen. Prioriteer en verdeel de acties die jullie als crisisteam moeten ondernemen. Een gedetailleerd stappenplan vind je bij de checklist calamiteiten en de themapagina calamiteiten.

Door partnerorganisaties zoals de politie en de GGD uit te nodigen bij de oefening kun je de leerervaring versterken. Bij een calamiteit hebben jullie elkaar tenslotte nodig. Ook kun je altijd contact opnemen met ons Adviespunt voor vragen over omgaan met een calamiteit.

Het gebruik van de video’s is alleen toegestaan voor educatieve doeleinden. Wil je met deze casus aan de slag en de hele video gebruiken? Stuur dan een mail naar onze communicatie-afdeling: communicatie@schoolenveiligheid.nl.

Casus ‘Dodelijk geweldsincident op school’

De eerste video van deze casus start met een leerling die bebloed in elkaar zakt op het schoolplein. Binnen enkele seconden verzamelt zich een groep leerlingen bij het slachtoffer en de eerste beelden verspreiden zich al via sociale media. Een andere leerling ontsnapt uit een vechtpartij in het fietsenhok en rent de school in. Leerlingen schreeuwen dat hij een mes heeft.

Zo’n situatie kan in korte tijd enorm uit de hand lopen. Hoe zouden jullie daar op school mee omgaan? Hebben jullie hier een protocol of een draaiboek voor? En zo ja, is dat bij alle medewerkers bekend?

In de tweede video komen experts als de politie en de GGD aan het woord. Waar moet je aan denken in het contact met hen als samenwerkingspartner?

Om een indruk te geven van de video, hebben we een korte trailer gemaakt:

Dit is een trailer. Wil je met deze casus aan de slag en alle materialen gebruiken? Stuur dan een mail naar onze communicatie-afdeling: communicatie@schoolenveiligheid.nl. Het gebruik van deze video is alleen toegestaan voor educatieve doeleinden.

Ondersteuning bij de casus ‘geweldsincident’

Bij het oefenen met deze casus kun je gebruik maken van deze interactieve pdf. Hierin staan opdrachten en achtergrondinformatie waarmee je zelfstandig aan de slag kan.

Casus ‘Sexting’

In de video staat een geval van sexting tussen twee leerlingen centraal. De compromitterende foto staat sinds kort online en medeleerlingen delen deze foto onderling. De zaak escaleert en er ontstaat een gevecht. De opnames van dat gevecht gaan viral. Zo’n voorval kan in korte tijd enorm uit de hand lopen. Hoe zouden jullie er op school hiermee omgaan? Hebben jullie hier een protocol of een draaiboek voor? En zo ja, is dat bij alle medewerkers bekend? Om een indruk te geven van de video, hebben we een korte trailer gemaakt:

Dit is een trailer. Wil je met deze casus aan de slag en de hele video gebruiken? Stuur dan een mail naar onze communicatie-afdeling: communicatie@schoolenveiligheid.nl. Het gebruik van de video is alleen toegestaan voor educatieve doeleinden. 

Casus ‘Coming out’

De video start met een dramales, waarin een leerling onverwacht uit de kast komt. Na afloop van de les deelt de dramadocent dit met enkele collega’s. In de volgende les belagen enkele medeleerling de betreffende leerling en er volgt een escalatie. Hij rent de school uit. Voor de school komt net een bus langs, er klinken piepende banden. Het is onduidelijk of het gaat om een ongeval of dat het een bewuste actie was van de leerling.

Zo’n situatie kan in korte tijd enorm uit de hand lopen. Hoe zouden jullie daar op school mee omgaan? Hebben jullie hier een protocol of een draaiboek voor? En zo ja, is dat bij alle medewerkers bekend? Om een indruk te geven van de video, hebben we een korte trailer gemaakt:

Dit is een trailer. Wil je met deze casus aan de slag en de hele video gebruiken? Stuur dan een mail naar onze communicatie-afdeling: communicatie@schoolenveiligheid.nl. Het gebruik van de video is alleen toegestaan voor educatieve doeleinden.

Ondersteuning bij de casussen ‘sexting’ en ‘coming out’

Je kunt met deze twee videocasussen oefenen. Naast de videocasussen ontwikkelde School & Veiligheid een hulpmiddel om je bij deze oefening te ondersteunen: Ondersteuning bij oefening omgaan met een calamiteit (pdf).

Om te oefenen kun je één van de videocasussen gebruiken: Sexting en/of Coming out, waarvan je hieronder een trailer kunt bekijken. In de video’s doet de calamiteit zich voor in het voortgezet onderwijs. Natuurlijk is deze oefening ook bruikbaar voor het primair onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

De duur van de oefening is 60 minuten. De voorbereiding kost je 30 tot 60 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd het kost externe partners te benaderen.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.