Let op: Vanwege de kerstvakantie is het Adviespunt gesloten vanaf 20 december 16.00. Maandag 6 januari 2025 zijn wij weer bereikbaar. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt
stoeiende meiden en jongen

Vierdelige podcastserie over gendervraagstukken in het onderwijs, uitgevoerd door podcastmaker Jan Jaap Hubeek. Is de kijk op jongens en meiden van invloed op hun ontwikkeling of niet? Welke rol speelt het onderwijs hierin? Wat kom je tegen in de dagelijkse praktijk en wat weten we uit onderzoek? De serie werd gemaakt naar aanleiding van de onderwijsconferentie ‘Genderwijs’ in 2020.

#1 In gesprek met Sylvia Holla over het effect van genderstereotypering

In deze eerste aflevering spreekt Jan Jaap Hubeek met Sylvia Holla. Sylvia is cultureel socioloog en doet onderzoek naar het effect op genderstereotypering in het onderwijs, de arbeidsmarkt en beleidsvorming. Zij is werkzaam bij kenniscentrum Atria en deelde haar kennis tijdens de onderwijsconferentie Genderwijs op 14 oktober 2020.

#2 De kijk op (trans)gender in het primair onderwijs

Als je dochter al op jonge leeftijd aangeeft dat ze een jongetje wil worden. Wat doet dat met jou? Hoe beweeg je je dan in het onderwijs? In de tweede aflevering spreekt Jan Jaap Hubeek met een moeder die werkzaam is in het onderwijs. Wat komt ze tegen in haar zoektocht naar een school waar haar kind zichzelf mag zijn? Luister hier naar haar verhaal over het onderwijs in relatie tot haar dochter.

#3 Een GSA op je school? Janne van Mulken en Marjolijn Wakker aan het woord.

Hoe draagt een GSA bij aan de sociale veiligheid op school? Jan Jaap Hubeek gaat in gesprek met leerling Janne van Mulken en conrector Marjolijn Wakker over de GSA op hun school. De GSA bij het Christelijk Gymnasium Utrecht zorgde niet alleen voor veranderingen bij de leerlingen, maar ook bij het docententeam.

#4 In gesprek met Klaas Hiemstra over onderwijsconferentie Genderwijs

Waarom moeten we het eigenlijk hebben over genderstereotypen en gendergelijkheid? En wat heeft het sociale veiligheid in het onderwijs daarmee te maken? In aanloop naar de onderwijsconferentie gaat Jan Jaap Hubeek in gesprek met Klaas Hiemstra, directeur van Stichting School & Veiligheid.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.