Let op: Vanwege de kerstvakantie is het Adviespunt gesloten vanaf 20 december 16.00. Maandag 6 januari 2025 zijn wij weer bereikbaar. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.
Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Wegwijzer in preventie en aanpak van ongewenste sexting (po en vo)
Hoe voorkom je ongewenste sexting? En hoe ga je ermee om als het mis gaat? De wegwijzers ‘Seksualiteit online’ zetten op een rij welke materialen en programma’s hierin kunnen ondersteunen op het po en vo.
Met behulp van de wegwijzer kun je je team professionaliseren of met leerlingen werken aan veilig omgaan met sexting. Zo kan de ongewenste verspreiding van seksueel getinte berichten of beelden worden tegengegaan of adequaat aangepakt.
Sexting komt veel voor onder jongeren, vaak onschuldig en zonder problemen. Maar soms gaat het mis, dan worden beelden zonder toestemming verspreid. De gevolgen daarvan voor de sociale en individuele veiligheid op school kunnen groot zijn.
Wat kun je doen om te voorkomen dat leerlingen seksueel getinte berichten, foto’s of video’s zonder toestemming doorsturen? En wat doe je als je twijfelt over de situatie, als het mis dreigt te gaan of als het al zover is (shame sexting)?
Er is een groot aanbod aan materialen en programma’s voor preventie en aanpak. Maar hoe vind je dat wat je zoekt en wat bij jouw school past?
Daarvoor zijn de wegwijzers ‘Seksualiteit online’ ontwikkeld. Er zijn aparte wegwijzers voor het primair en voor het voortgezet onderwijs. Je vindt hierin een overzicht van:
• preventieprogramma’s • voorlichtingsmateriaal • stappenplannen • meld- en adviespunten (waaronder het Adviespunt van School & Veiligheid) • (online) tools • deskundigheidsbevordering • informatie • contacten
Wil je sparren over een situatie bij jou op school? Dan kun je bellen met ons Adviespunt (dat kan ook anoniem) en denken we mee.
De Wegwijzers Seksualiteit online zijn ontwikkeld in een samenwerking van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Rutgers, Halt, het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Stichting School & Veiligheid.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Als leerlingen of studenten ongevraagd sexy beelden aan elkaar doorsturen (ongewenste sexting) kan de school een onveilige plek worden. Hoe kan de school dit helpen voorkomen? En wat te doen als het toch gebeurt?
Sexting is hot! Martje Heerkens van School & Veiligheid ziet dat de school vaak vergeten wordt in het praten hierover. Want sexting heeft impact op de hele gemeenschap van leerlingen. Een ‘foto met invloed’ biedt dus ook kansen voor het werken aan betere omgangsvormen: seksuele integriteit.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.