Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Dat smaakt naar meer!
De gesprekstool BurgerSmaken is beschikbaar voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Dit instrument, of ‘spel’ maakt het mogelijk om als school op een effectieve en ontspannen manier met collega’s in gesprek te gaan over burgerschap.
Het spel is te spelen door minimaal vier en maximaal acht deelnemers. Zoals de naam BurgerSmaken al doet vermoeden is de basis van het spel een menu. Aan de hand van dit menu komt het gesprek op gang en krijgt het structuur.
BurgerSmaken biedt meerdere kansen voor verdieping. Zo kunt u achterhalen wat belangrijke burgerschapsthema’s zijn binnen uw school. Of u kiest ervoor om aan de hand van het spel te reflecteren op wat er goed gaat binnen uw burgerschapsonderwijs en wat nog aandacht nodig heeft. Daarbij staan de ‘voorleeffunctie’ van de school en ‘de school als oefenplaats’ centraal. Voor deze onderwerpen mag meer bewustzijn komen. Deze gesprekstool voorziet ook in aandacht voor het gesprek over hoe ruimte te geven aan gevoelige thema’s. Iedere deelnemer krijgt letterlijk een placemat en kan na ‘de voorstelburger’ (Wie ben je? Waar werk je en in welke functie?), een ‘bestelling’ doorgeven op de placemat. Daarbij beantwoordt men een aantal vragen.
Tijdens de spelcomponent ‘hoofdgerecht’ komen vragen aan bod die fungeren als ijsbreker. Iemand kan bijvoorbeeld kiezen voor de spelkaart ‘hete aardappel’: ‘Waar heb jij je tong wel eens aan gebrand? En hoe heb je dit opgelost?’. Of de knoflook-kaart (‘lekker geurtje’): ‘Hoe gaan we met elkaar om? Welk voorbeeld leef jij voor?’ Het is de bedoeling dat er zo een levendig gesprek tussen deelnemers ontstaat. De tafelheer/-dame heeft hier een faciliterende rol in, diverse spelkaarten ondersteunen hierbij. BurgerSmaken eindigt met een ‘luchtig dessert’ (goede voornemens). De ‘doggy bag’ waarbij deelnemers terugblikken op hun ‘bestelling’ en aangeven wat ze meenemen van tafel om een volgende stap te maken in burgerschapsonderwijs.
Interesse om dit spel binnen uw eigen school te spelen? Download dan het printbestand en de printinstructies.
Printbestand Printinstructies
Zie voor andere instrumenten ook de overzichtspagina’s van het Expertisepunt Burgerschap:
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.