Let op: Vanwege de kerstvakantie is het Adviespunt gesloten vanaf 20 december 16.00. Maandag 6 januari 2025 zijn wij weer bereikbaar. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.
Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Editie 2023
Een sociaal veilige leeromgeving zou een vanzelfsprekende basis moeten zijn in het onderwijs. Dat zei Alida Oppers, inspecteur-generaal van het Onderwijs, tijdens de presentatie van de Staat van het Onderwijs 2023. In dit rapport geeft de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks een overzicht van de belangrijkste bevindingen in het onderwijs. Hieronder lichten we een aantal onderwerpen op het gebied van sociale veiligheid uit.
De Inspectie constateert dat het veiligheidsgevoel onder leerlingen in het po en vo de afgelopen periode is afgenomen. Zo nam het aantal meldingen van seksuele intimidatie en seksueel misbruik toe. Ook bij het Adviespunt van School & Veiligheid zagen we de afgelopen periode een toename van het aantal vragen over met name seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Stichting School & Veiligheid biedt scholen ondersteuning bij het vormgeven aan een seksueel integer en veilig schoolklimaat. Zo biedt de leidraad Zo klein als mogelijk, zo groot als nodig schoolleiders aandachtspunten voor preventie, handelen en curatie bij grensoverschrijdend gedrag. Schoolleiders die beleid willen ontwikkelen op het gebied van seksuele integriteit, kunnen gebruik maken van de SGG-preventietool. Hiermee kunnen ze op een praktische manier hun schoolbeleid met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en een veilig schoolklimaat op orde brengen.
Een goed veiligheidsbeleid vormt het fundament voor een sociaal veilig schoolklimaat. Daarom lanceren we binnenkort een geheel nieuw Digitaal Veiligheidsplan. Scholen kunnen deze tool gebruiken om te werken aan hun schoolveiligheidsplan. In het Digitaal Veiligheidsplan kunnen scholen alles wat er komt kijken bij het veiligheidsplan verzamelen en omschrijven. Daarnaast geeft het Digitaal Veiligheidsplan inzicht in wetgeving en tools die scholen kunnen gebruiken om te werken aan een sociaal veilig klimaat.
Uit de Staat van het Onderwijs blijkt dat de aandacht voor en de bewustwording van het belang van burgerschap is toegenomen. Veel scholen en besturen geven aan dat ze werken aan hun visie en het in kaart brengen van het aanbod, maar dat concrete doelen nog ontbreken.
Om scholen daarbij te ondersteunen, participeert Stichting School & Veiligheid in het Expertisepunt Burgerschap. Een van de doelen van het Expertisepunt is om doelgericht, planmatig en herkenbaar burgerschapsonderwijs te stimuleren, waarbij de school een veilige oefenplaats is. Via de website, nieuwsbrieven en het jaarlijkse magazine biedt het Expertisepunt informatie aan besturen, schoolleiding, coördinatoren en docenten in het po, vo en mbo.
Speciaal voor het onderwijs biedt School & Veiligheid het Digitaal Veiligheidsplan. Dat is een online tool voor het maken of verbeteren van een digitaal veiligheidsplan voor school. In vijf stappen kun je aan de slag met het in beeld brengen van het beleid rond sociale veiligheid op uw school. Dat is belangrijk, want sociale veiligheid op school is een belangrijke voorwaarde voor een goed leer- en werkklimaat. Een veiligheidsplan geeft weer hoe de school dit organiseert.
En natuurlijk kun je als onderwijsprofessional met alle vragen over sociale veiligheid op schooldagen terecht bij ons Adviespunt. Bijvoorbeeld als je tips wilt hoe je aan de slag kunt met het Digitaal Veiligheidsplan. Of als je met iemand wilt sparren over hoe je om moet gaan met een sociaal onveilige situatie in de klas. Het Adviespunt is op schooldagen bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur op het telefoonnummer: 030 – 285 66 16.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
De in deze publicatie beschreven IJkpunten kunnen worden gezien als de belangrijkste kenmerken van goed burgerschapsonderwijs. Dat wil zeggen dat goed burgerschapsonderwijs aan deze kenmerken voldoet.
Online tool voor het maken of verbeteren van een veiligheidsplan voor jouw school. In vijf stappen kun je aan de slag met het in beeld brengen van het beleid rond sociale veiligheid op jouw school.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.