Adviespunt
twee struisvogels

Hoe reageer je als een leerling homofobe scheldwoorden gebruikt of niet wil meedoen aan een activiteit vanwege het geloof? De tool ‘De Struisvogel Sessie’ helpt om het gesprek aan te gaan over dit soort situaties die vaak leiden tot morele dilemma’s. Met als resultaat een duidelijke handelingsrichting voor de hele organisatie.

Veel professionals in het onderwijs en het sociaal domein worstelen in hun eentje met morele dilemma’s. Dat kan behoorlijk eenzaam zijn. En de uitkomst is soms dat ze hun kop in het zand steken. Daarom hebben Stichting School & Veiligheid en Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) samen deze tool ontwikkeld.

Niet langer de kop in het zand

In een Struisvogel Sessie kan dat juist niet; een dilemma wordt daar in groepsverband binnenstebuiten gekeerd. Wat maakt dat de kwestie een dilemma oplevert? Wat zijn de verschillende perspectieven, wie zijn er allemaal bij betrokken? Wat zeggen organisatieregels en wetgeving erover? Wat zijn de mogelijke reacties en wat is de best passende reactie? En: wat is er nodig om die in de praktijk te brengen? Hieronder vind je al het materiaal dat je nodig hebt voor het organiseren en uitvoeren van een Struisvogel Sessie.

  1. Handleiding De Struisvogel Sessie
  2. Presentatiesheets
  3. Thuisopdracht
  4. Vier werkbladen
  5. Voorbeeld van de vier werkbladen (ingevulde voorbeeldversies)
  6. Dilemmakaartjes
  7. Voorbeeld van de Dilemmakaartjes (ingevulde voorbeeldversies)

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.