Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Zelfdoding is de grootste doodsoorzaak onder jongeren en jongvolwassenen van 10 tot 30 jaar (cbs.nl); specifiek mbo-studenten zijn een risicogroep. De zelfdoding van een leerling heeft ook grote impact op een school. Het is belangrijk dat een school zorgvuldig en planmatig met deze specifieke situatie om gaat. Wat staat je als school te doen? Wat kun je doen als je je zorgen maakt om een leerling en hoe borg je dat in het veiligheidsbeleid?
Zijn er zorgen om een leerling omdat deze gedachten aan zelfdoding heeft en is de situatie acuut onveilig?
Niet alle zorgelijke situaties zijn acuut. Vraag echter wel hoe het gaat met de betreffende leerling of student als je signalen herkent. Het is belangrijk om bij dit gesprek met de volgende punten rekening te houden:
Lees dit alles en de concrete vragen die bij deze stappen horen na in de gesprekskaart suïcidepreventie onderwijs en oefen het gesprek via de gratis Online Training Suïcidepreventie | VraagMaar.
Een goede nazorg is van belang en kent enkele aandachtspunten:
In samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie zijn er acties geformuleerd voor de volgende fases: 1. Direct na een incident op of rond de school 2. Direct na ontvangen melding 3. Dezelfde dag 4. Tussen overlijden en uitvaart 5. Na de uitvaart 6. Op lange termijn. Gebruik het actieplan als protocol in het schooleigen veiligheidsplan of crisisplan.
Neem het suïcidepreventiebeleid op in het zorgprotocol/sociaal veiligheidsbeleid/beleid studentenwelzijn. Gebruik hiervoor de leidraad met een stappenplan waarin de suïcidepreventie door de eigen organisatie in te vullen is en het model suicidepreventiebeleid voor werkgevers (dit model is gericht op suïcidaliteit onder medewerkers). Let bij het maken van je beleid op de volgende punten:
Bij het verlies van een leerling, student of medewerker aan zelfdoding kan de impact op iedereen die betrokken is bij de school enorm zijn. Een protocol helpt bij het proces en ondersteuning na een verlies, maar soms blijven er zorgen of vragen bestaan. Neem dan contact op met het calamiteitenteam van Stichting School & Veiligheid: zij ondersteunen bij het omgaan met een ingrijpende gebeurtenis op school.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Veel scholen hebben behoefte aan handreikingen en tips als zij worden geconfronteerd met een ernstige gebeurtenis op school. Daarom kun je bij ingrijpende gebeurtenissen via School & Veiligheid kosteloos een beroep doen op het calamiteitenteam.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.
Meld je aan
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.