Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Seksualiteit, seksuele- en genderdiversiteit. Onderwerpen die bij heel wat mensen iets losmaken. Maatschappelijk gevoelige thema’s op school behandelen, kan spanningen geven. Het zorgen voor sociale veiligheid op school is juist daarom van groot belang. Hoe zorg je dat het schoolteam stevig en eensgezind staat in de opdracht? Ouders binnenboord zijn? Kinderen en jongeren zich veilig voelen bij het bespreken van deze onderwerpen in de klas? School & Veiligheid biedt hiervoor een handreiking.
Het behandelen van maatschappelijke gevoelige onderwerpen in de klas – denk aan het klimaat, oorlog, discriminatie maar ook seksualiteit, gender en seksuele diversiteit – zorgt voor uiteenlopende reacties. Denk aan ouders die zorgen uiten over meedoen aan de Week van de LentekriebelsJaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs over relaties, seksualiteit en weerbaarheid van Rutgers.. Negatieve reacties van leerlingen en studenten over Paarse VrijdagFeestelijke dag op scholen over respect voor gender- en seksuele diversiteit en jezelf kunnen zijn. Een initiatief van COC NL en GSA Netwerk.. Het kan allemaal zorgen voor verdeeldheid en spanningen binnen de school en leiden tot polarisatie. Dit staat een open dialoog, empathie en begrip tussen verschillende groepen in de weg en brengt de sociale veiligheid op school in gevaar.
Werken aan het thema relaties en seksualiteit op school is juist een mooie manier om te leren hoe we respectvol met elkaar en de buitenwereld omgaan. Het leert kinderen bewuster te zijn van welk gedrag wel en niet acceptabel is en dat is nodig voor sociale veiligheid. School is bij uitstek een plek waar kinderen, met al hun verschillende achtergronden, dit leren. (Sjoukje, adviseur School & Veiligheid)
School & Veiligheid raadt scholen aan een duidelijke visie te hebben op het thema, die gedragen wordt door het hele team. Een visie geeft richting in hoe je praat en lesgeeft over seksualiteit, seksuele – en genderdiversiteit. Ook heb je als school hiermee iets in handen in de communicatie naar ouders toe.
Om samen tot een gedragen visie te komen kun je het Spel Gedragen GedragSpel Gedragen Gedrag spelen met het team. Ga ook met elkaar na wat jullie nu al doen op het onderwerp. Stel de vraag waarom jullie het belangrijk vinden mee te doen aan bijvoorbeeld de Week van de Lentekriebels, de Week van de LiefdeThemaweek voor het voortgezet onderwijs en mbo over relaties en seksualiteit georganiseerd door Rutgers. en Paarse Vrijdag. Past dit binnen onze visie en onze schoolgemeenschap? Denk samen na over hoe je de visie naar ouders en leerlingen communiceert en hoe de visie tot uiting komt in school? Bijvoorbeeld door zichtbaarheid van posters of symbolen zoals vlaggen en in (voorbeeld)gedrag van leerkrachten.
Met name in het basisonderwijs is investeren in het contact met ouders van groot belang als het gaat om het bespreekbaar maken van seksualiteit in de klas. Als je een goede band hebt opgebouwd met de ouders, is het een stuk makkelijker om in verbinding te blijven op het moment dat er zorgen of vragen leven. Een goede relatie, communicatie en afstemming met ouders helpt om onrust te voorkomen en draagt bij aan een veilig en positief schoolklimaat. Enkele tips:
Ook in het voortgezet onderwijs is communicatie met ouders zinvol. Laat weten wat jullie bijvoorbeeld doen tijdens een themaweek zoals de Week van de Liefde en stel ouders op de hoogte als er een theatervoorstelling is over seksualiteit en lhbti+. Geef daarbij aan waarom jullie het belangrijk vinden om hier ruimte aan te geven. Openheid kan weerstand voorkomen en biedt ouders/verzorgers de mogelijkheid zorgen te uiten en in gesprek te gaan.
Bespreek wat het team nodig heeft om professioneel, met vertrouwen en veilig over het thema les te kunnen geven. Leerlingen respectvol, bewust en verantwoordelijk om leren gaan met de eigen seksualiteit en die van anderen, vraagt om pedagogisch vakmanschap. Bij het praten of lesgeven hierover is ook zorgen voor een sociaal veilige setting van belang. School & Veiligheid biedt tools aan die leraren hierbij ondersteunen:
Heb je vragen over sociale veiligheid en onderwijs? Bel of mail dan met het Adviespunt van School & Veiligheid. Wij denken graag met je mee.
Bekijk ook de veelgestelde vragen op Gendi waaronder de vragen: Is aandacht voor gender- en seksuele diversiteit op school verplicht? En Mag een leerling weigeren mee te doen met een les over seksuele diversiteit?
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.
Meld je aan
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.