Adviespunt
Een groep mensen staat voor een bakstenen gebouw en bespreekt met hun klas de situatie in Oekraïne. School en Veiligheid

“Rusland is Oekraïne binnengevallen”, klinkt abstract, maar is dichterbij dan je denkt. De sociale media houden ons 24 uur op de hoogte en we kunnen live meekijken met bombardementen, dreigende situaties en wanhopige mensen.

In het afgelopen jaar kregen we te maken met een aantal ingrijpende gebeurtenissen die niet alleen maatschappelijke impact hebben, maar ook ons persoonlijke welbevinden in zekere mate beïnvloeden. Denk aan de moord op Peter R. de Vries en de onthullingen over The Voice. Deze gebeurtenissen kunnen zorgen voor gevoelens van angst, woede of somberheid. En dat terwijl we nét hoopvol en opgelucht zijn, nu de coronaregels zijn afgeschaald en het land weer van het slot is. De voorjaarsvakantie speelt hier ook nog doorheen. In sommige delen van het land wordt na twee jaar weer carnaval gevierd, daar is zo naar uitgekeken. Plezier en angst spelen tegelijkertijd en door elkaar.

Voorbeeldrol

Wat vraagt dit van jou als onderwijsprofessional? Wat vraagt dit van je team? Hoe kan je deze emoties bij jezelf en bij je leerlingen in goede banen leiden, waarbij je recht blijft doen aan jezelf en ook nog toekomt aan lesgeven. Als leraar heb jij een krachtige voorbeeldrol om te werken aan een klimaat waarin iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn. Een klimaat waarin jij werkt aan omgangsvormen en aan een omgeving die een voorbeeld is van een democratische en inclusieve samenleving en leerlingen klaarmaakt voor de toekomst. We bieden je een aantal praktische handvatten die ondersteunend zijn in hoe je hierover het gesprek kan voeren in de klas.

Maak tijd en ruimte vrij

Maar het allerbelangrijkste is dat je stilstaat bij wat deze situatie met jou doet. Trap niet in de valkuil van de waan van de dag, maar maak tijd en ruimte vrij om hier met je collega’s over te spreken. Hoe zit iedereen erbij? Dit geldt evengoed voor je leerlingen. Zet je pedagogisch vakmanschap in om met je leerlingen hierover te praten in een sfeer die uitnodigt om naar elkaar te luisteren en die recht doet aan die veelheid van verschillende gevoelens.

Meer informatie of behoefte aan een gesprek?

Als je als onderwijsprofessional behoefte hebt om hier verder over door te praten, dan kun je op schooldagen van 9.00 tot 16.00 uur terecht bij ons Adviespunt. En natuurlijk biedt ook onze website veel informatie, waaronder:

Daarnaast is er natuurlijk ook veel ander materiaal te vinden. De onderstaande lijst is niet uitputtend, maar geeft een idee:

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.