Vanwege de meivakantie is ons Adviespunt gesloten. Op dinsdag 6 mei zijn we weer bereikbaar. Ons calamiteitenteam is wel 24/7 bereikbaar via 030 – 285 66 16.

Adviespunt
Grote zaal Gooiland Hilversum voor start Met Alle Respect! 2025 School & Veiligheid

Op woensdag 9 april 2025 organiseerden we voor de tiende keer de landelijke onderwijsconferentie Met Alle Respect! Zo’n 250 onderwijsprofessionals waren naar Theater Gooiland in Hilversum gekomen voor een inspirerende dag rondom sociale veiligheid in het onderwijs. Nog eens 300 deelnemers volgden de conferentie online. Een verslag van een boeiende lustrumeditie van Met Alle Respect!

Een volle zaal in Gooiland Hilversum in afwachting van de start van Met Alle Respect! School & Veiligheid
Een zaal vol onderwijsprofessionals in Gooiland Hilversum bij de start van Met Alle Respect!
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Lastige ouders

Dagvoorzitter Splinter Chabot verwelkomt de aanwezigen op de hem kenmerkende ontspannen, humoristische wijze. Op de vraag wie er wel eens last heeft van lastige leerlingen, gaan veel handen omhoog. Chabot gaat met de microfoon de zaal in om ervaringsverhalen op te halen. Het aantal leraren dat wel eens last heeft van lastige ouders, ligt een stuk lager. De vraag van Chabot wie er zelf wel eens een lastige ouder is, leidt tot veel hilariteit onder de aanwezigen.

Splinter Chabot gaat de zaal in voor interactie met de deelnemers Met Alle Respect! School & Veiligheid
Splinter Chabot gaat met de microfoon de zaal in voor interactie met de aanwezigen.
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Vastpakken wat belangrijk is

Chabot treedt voor de derde keer op als dagvoorzitter van Met Alle Respect! “Het voelt al bijna als collega’s,” zegt hij gekscherend als hij Amina Saydali, directeur van School & Veiligheid, vraagt om het podium op te komen. Voor Saydali is de jaarlijkse conferentie “een hoogtepunt, waarop we vastpakken wat belangrijk is. Want veiligheid is en blijft een belangrijk fundament voor goed onderwijs.”

Vrij en veilig

Daarna is het woord aan Mariëlle Paul, staatssecretaris Funderend onderwijs en Emancipatie. Zij heeft tijd vrij weten te maken in haar drukke agenda om Met Alle Respect! te bezoeken. Met haar aanwezigheid onderstreept Paul het belang van sociale veiligheid in het onderwijs. De staatssecretaris spreekt haar waardering uit voor het mooie werk dat onderwijsprofessionals iedere dag opnieuw doen. “We vragen als maatschappij veel van het onderwijs,” zegt Paul. Net als Amina Saydali benadrukt de staatssecretaris dat het belangrijk is dat iedereen binnen de school zich vrij en veilig voelt.

Staatssecretaris Mariëlle Paul spreekt de deelnemers toe van Met Alle Respect! School & Veiligheid
Staatssecretaris Mariëlle Paul (links) spreekt de deelnemers toe van Met Alle Respect! Rechts naast haar Amina Saydali.
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Gedragen Gedrag

Samen met Amina Saydali en Anneke Kuilman, lid van het Onderwijspanel van School & Veiligheid, bespreekt de staatssecretaris aan de hand van ons bekende spel Gedragen Gedrag een aantal prikkelende stellingen. Op aangeven van Splinter Chabot doet de zaal enthousiast mee. Door de groene of rode kant van een kaart omhoog te houden, geven de deelnemers aan of ze het eens of oneens zijn met de stelling. De online deelnemers doen mee via Mentimeter. Ter afsluiting bedankt staatssecretaris Paul de aanwezigen nogmaals voor het mooie werk dat ze doen, en wenst iedereen veel succes in de dagelijkse onderwijspraktijk.

De deelnemers aan Met Alle Respect! doen enthousiast mee met het spel Gedragen Gedra
De deelnemers van Met Alle Respect! doen enthousiast mee met het spel Gedragen Gedrag.
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Excluses voor inclusie

De Vlaamse orthopedagoog Beno Schraepen neemt de zaal vervolgens mee in een verhaal over inclusie. Schraepen is de auteur van het boek Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen. Uitsluiting is aan de orde van de dag is in het onderwijs, stelt Schraepen: “De ongemakkelijke waarheid is, dat 70.000 leerlingen niet naar school gaan. Dat is een voetbalstadion vol.”

Op indringende wijze laat Schraepen zien wat segregatie en uitsluiting doen. “Segregatie in het onderwijs leidt tot segregatie in de maatschappij,” zegt Schraepen. Te vaak worden er ‘excluses’ gemaakt. Te vaak wordt er ‘Ja maar…’ gezegd als excuus waarom inclusie niet van de grond komt. Schraepen is hier duidelijk over: “Wanneer we niet bewust werk maken van inclusie, houden we onbewust segregatie, uitsluiting en discriminatie in stand.”

Met Alle Respect! 2025. Orthopedagoog Beno Schraepen tijdens zijn keynote over Exluses voor inclusie.
Orthopedagoog Beno Schraepen tijdens zijn keynote over Exluses voor inclusie.
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Workshops

Na de keynote gaan de deelnemers uiteen voor de eerste workshopronde. In Gooiland kunnen de aanwezigen kiezen uit tien verschillende onderwerpen, online is er keuze uit vijf workshops. Het aanbod is zeer divers: de invloed van sociale media, criminaliteit in de school, seksueel grensoverschrijdend gedrag, et cetera. Deze diversiteit onderstreept de veelzijdigheid en het belang van sociale veiligheid.

Een impressie van de workshops tijdens Met Alle Respect 2025! School & Veiligheid
Een kleine impressie van de verschillende workshops tijdens het ochtend- en middagprogramma van Met Alle Respect!
Foto’s: Nunes dos Anjos Fotografie

Lunchpauze

Tijdens de pauze kunnen de deelnemers genieten van een heerlijke lunch. Onder het genot van een soepje en een broodje is er ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Bij de informatiestand is het een drukte van belang. De folders, flyers en posters vinden gretig aftrek. Ook gaan deelnemers in gesprek met medewerkers van School & Veiligheid over hun persoonlijke schoolsituatie.

Met Alle Respect! 2025. Veel belangstelling bij de informatiestand.
Tijdens de lunchpauze was er bij de informatiestand veel belangstelling voor de materialen van School & Veiligheid.
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

‘Dank u wel’

Na de lunchpauze verwelkomt Splinter Chabot iedereen voor het middaggedeelte van het programma. De 18-jarige leerlinge Evie van Aart zet direct de toon met twee indrukwekkende gedichten. In ‘Dank u wel’ verwoordt ze op indringende wijze hoe een leraar het verschil kan maken. Een citaat:

Dank u wel
8 letters, 3 lettergrepen
Een woord dat voor weken door mijn gedachten zweefde
Hopelijk met mijn woorden een diepere betekenis heeft gekregen
En als ik het kort en bondig in een rapport zou moeten zeggen,
U was degene die me onbewust perspectieven heeft helpen verleggen.

Vervolgens laat illustrator Hjalmar Haarsma aan de zaal zien hoe hij de dag op een creatieve manier in beeld heeft gevangen.

Splinter Chabot neemt het getekende beeldverslag van Hjalmar Haarsma door
Het door Hjalmar Haarsma getekende beeldverslag van Met Alle Respect!
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Opstaan tegen agressie

‘Jij moet je bek houden’ is de prikkelende titel van de tweede keynote van Caroline Koetsenruijter. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de onderwijsprofessionals slachtoffer wordt van agressie. Dat kan zijn van leerlingen en ouders, maar ook van collega’s. Samen met de zaal verkent Koetsenruijter hoe je een collega kunt ondersteunen die slachtoffer is geworden van agressief gedrag: biedt een luisterend oor, wees een bondgenoot en laat zien dat je er bent voor de ander.

Koetsenruijter benadrukt dat de werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van het personeel. Het onderwijs valt immers onder de Veilige Publieke Taak. Koetsenruijter besluit haar bijdrage met een citaat van Amanda Gorman: ‘Want er is altijd licht, als we de moed hebben het te zien.’

Caroline Koetsenruijter tijdens haar keynote over agressie in het onderwijs.
Caroline Koetsenruijter tijdens haar keynote over agressie in het onderwijs.
Foto: Nunes dos Anjos Fotografie

Tot volgend jaar

Met de wijze woorden van Gorman in het achterhoofd sluit Splinter Chabot het plenaire gedeelte af. Voor de online deelnemers is de conferentie afgelopen, de aanwezigen in Gooiland kunnen nog een tweede workshop volgen. Maar voordat iedereen de zaal verlaat, noemt Chabot nog snel even datum voor de volgende editie van Met Alle Respect!: woensdag 25 maart 2026. Je kunt je interesse nu al kenbaar maken via het formulier op deze pagina.

Conferentie in beeld

Beeldverslag Met Alle Respect 2025! School & Veiligheid
Een sfeerimpressie van een onze onderwijsconferentie Met Alle Respect! 2025.
Foto’s: Nunes dos Anjos Fotografie

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je net als 13.000 anderen aan voor
onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.