Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Hoe bereid je je als schoolbestuur voor op een incident op school? In dit webinar, eind juni georganiseerd door de VO-raad samen met Stichting School & Veiligheid, vertelt een aantal experts wat je kunt doen om veiligheidsincidenten zoveel mogelijk te voorkomen en waar je op kunt letten. Deelnemers krijgen hierbij handvatten en tips van de experts aangereikt.
“Als schoolleiding staat je altijd iets te doen als er een incident op jouw school is. De impact blijft nooit beperkt tot de direct betrokkenen, maar heeft ook invloed op de rest van de school,” aldus Lynn Louwe van School & Veiligheid.
Recent is er veel aandacht voor de (sociale) veiligheid in het onderwijs naar aanleiding van het gestegen aantal meldingen bij de Onderwijsinspectie van – heftige – incidenten op scholen. Hoewel deze cijfers niet per se wijzen op een toename van het aantal incidenten, laten ze wel zien dat aandacht voor dit thema vanuit de schoolleiding en het schoolbestuur nodig blijft.
Tijdens het webinar zaten verschillende experts aan tafel vertellen over praktijksituaties en geven je tips over waar je op kunt letten en hoe te handelen.
Bekijk het webinar
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere nieuws artikelen over dit onderwerp.
Het is een situatie die veel leraren zullen herkennen: een leerling of student vertoont gedrag dat het gevoel oproept dat er iets niet in orde is. Vaak gaat het om een niet-pluisgevoel dat meer is gebaseerd op onderbuikgevoelens dan op zichtbare gedragingen. Dit kosteloos te downloaden Niet-pluisinstrument kan houvast bieden bij een gesprek hierover.
Schoolveiligheid is primair een zaak van de school zelf. Dat betekent niet dat de school er helemaal alleen voor staat. Er zijn zaken waarbij de school samen kan of zelfs moet werken met de politie. In dit artikel zetten wij de belangrijkste zaken voor een goede samenwerking tussen school en politie op een rij.
Scholen worden niet alleen bezocht om onderwijs te volgen. Ze staan ook in de belangstelling van de (on)georganiseerde misdaad. Duidelijk is dat op inventieve wijze op en rond scholen contact wordt gezocht met studenten. Vervolgens worden deze studenten gemanipuleerd en gechanteerd.
Steekincidenten, wapenbezit en wapengebruik, het ronselen van jonge mensen voor criminele activiteiten, drugsdealen; het zijn zaken die helaas niet alleen in series en films zich afspelen. School & Veiligheid sprak met docenten, veiligheidscoördinatoren en schoolleiders omdat hun leerlingen in dergelijke situaties terecht zijn gekomen. In dit e-zine geven experts in jeugd en veiligheid tips en tools waarmee je direct aan de slag kunt: op beleidsniveau, in de klas én voor de individuele leerling.
Een belangrijk instrument om het gevoerde veiligheidsbeleid te monitoren, is het registreren van incidenten. Meten is weten. Met die wetenschap kun je het gevoerde veiligheidsbeleid toetsen op effectiviteit en waar nodig bijstellen. In dit artikel leest u waar u rekening mee moet houden.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.