Adviespunt

Hoe bereid je je als schoolbestuur voor op een incident op school?  In dit webinar, eind juni georganiseerd door de VO-raad samen met Stichting School & Veiligheid, vertelt een aantal experts wat je kunt doen om veiligheidsincidenten zoveel mogelijk te voorkomen en waar je op kunt letten. Deelnemers krijgen hierbij handvatten en tips van de experts aangereikt.

 

“Als schoolleiding staat je altijd iets te doen als er een incident op jouw school is. De impact blijft nooit beperkt tot de direct betrokkenen, maar heeft ook invloed op de rest van de school,” aldus Lynn Louwe van School & Veiligheid.

 

Recent is er veel aandacht voor de (sociale) veiligheid in het onderwijs naar aanleiding van het gestegen aantal meldingen bij de Onderwijsinspectie van – heftige – incidenten op scholen. Hoewel deze cijfers niet per se wijzen op een toename van het aantal incidenten, laten ze wel zien dat aandacht voor dit thema vanuit de schoolleiding en het schoolbestuur nodig blijft.

Tijdens het webinar zaten verschillende experts aan tafel vertellen over praktijksituaties en geven je tips over waar je op kunt letten en hoe te handelen.

  • Lynn Louwe, adviseur sociaal veiligheidsbeleid en crisisadviseur bij School & Veiligheid. Zij gaat specifiek in op hoe je kunt werken aan het pedagogisch klimaat in jouw school.
  • Maartje van der Lek en Ilona Muizelaar, respectievelijk teamleider vmbo en docent LO & leerlingcoördinator bij O.R.S. Lek en Linge in Culemborg. Zij vertellen over de aanpak die de school hanteert om onveilige situaties te voorkomen door samen te werken met verschillende disciplines, zoals jeugdwerk, jeugdzorg, politie en gemeente.
  • Tonnes Blonk, programmamanager bij het Netwerk Veilige School voor vo-scholen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Tonnes ondersteunt scholen bij hun veiligheidsaanpak en bouwt aan een stevig zorg- en veiligheidsnetwerk rondom deze scholen.
  • Annika Janssens, beleidscoördinator bij Stichting Halt. Zij vertelt over de ‘School- en Wijkaanpak: Iedere jongere verdient een kansrijke toekomst’. Halt draagt hieraan bij door in te zetten op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. De stichting investeert in de sociale weerbaarheid van jongeren in de wijk, op school en op het sportveld.

Bekijk het webinar

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.