Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Zoek je informatie en materialen op het gebied van sociale veiligheid en onderwijs? Deze kennisbank bevat publicaties, beleidsinstrumenten, achtergrondinformatie en trainingen van Stichting School & Veiligheid waarmee je direct aan de slag kunt gaan.
Hieronder kun je het totale aanbod filteren op thema, sector en doelgroep. Klik op ‘Zoek’ om te kunnen zoeken op zelfgekozen trefwoorden.
Frank Huiting is vertrouwenspersoon voor studenten op één van de locaties van ROC Noorderpoort in Groningen. Hij is hiermee een toegankelijk aanspreekpunt voor meldingen en klachten over sociale onveiligheid en ongewenst gedrag. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.
Geen onderwerp dat zo beladen kan zijn als seksualiteit of seksueel (grensoverschrijdend) gedrag. Hoe kun je als school een sociaal veilig klimaat creëren rondom het bespreken van seksualiteit? Een interview met Lynn Louwe, adviseur sociaal veiligheidsbeleid en crisisadviseur en Martje Heerkens, adviseur seksuele integriteit.
Een leerling die zich extreem uitlaat over vluchtelingen, of een klas waar een verhitte discussie ontstaat over het geloof. Elke leraar kan hiermee te maken krijgen. Hoe pak je dan de regie (terug)? Liena van Loenen is lerarenopleider biologie aan Hogeschool Windesheim en geeft haar studenten de training ‘Dialoog onder Druk’.
Je loopt er ongetwijfeld wel eens tegenaan in de klas: oplopende gemoederen door uiteenlopende meningen. Ook op de lerarenopleiding komt dit voor. Hoe houd je als leerkracht of lerarenopleider grip in een polariserende dynamiek en blijf je in verbinding met je leerlingen en studenten?
Scholen zijn wettelijk verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale cohesie. De overheid laat het aan de scholen zelf over hoe ze daaraan invulling geven.
Dit artikel geeft BPV-begeleiders van mbo-instellingen adviezen om hun studenten ook tijdens de beroepspraktijkvorming een sociaal veilige leeromgeving te bieden.
In een sociaal veilige school is structureel oog voor relaties & seksualiteit. School & Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een Toolkit waarmee studenten op pabo en lerarenopleiding al kennis en ervaring met dit thema kunnen opdoen.
E-learning Gezonde relaties & seksualiteit voor leraren . De e-learning bestaat uit acht modules. De thema’s zijn: Lesgeven over relaties & seksualiteit; Seksuele integriteit en een veilige sfeer; Omgaan met verschillen; Seksuele ontwikkeling; Seksueel grensoverschrijdend gedrag; Vakinhoudelijke kennis; Contact met ouders; Schoolbreed werken aan relaties & seksualiteit. Er zijn aparte e-learnings voor po en vo.
Hoe doe je dat: seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen door op school te werken aan seksuele integriteit? School & Veiligheid is regelmatig betrokken bij artikelen met inspirerende praktijkverhalen hierover.
Ruimte voor gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs is van groot belang volgens Melissa, beleidsadviseur bij School & Veiligheid. “Onderzoek wijst uit dat acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren afneemt. Juist daarom is het belangrijk dat we met elkaar hierover in gesprek blijven.”
Leidraad voor schoolbestuurders over het voorkómen en omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag op school.
Als leerlingen of studenten ongevraagd sexy beelden aan elkaar doorsturen (ongewenste sexting) kan de school een onveilige plek worden. Hoe kan de school dit helpen voorkomen? En wat te doen als het toch gebeurt?
Niet gevonden wat je zocht?
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.