Let op: Vanwege de kerstvakantie is het Adviespunt gesloten vanaf 20 december 16.00. Maandag 6 januari 2025 zijn wij weer bereikbaar. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.
Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Ontdek School & Veiligheid
Hoe voorkom je seksueel grensoverschrijdend gedrag op school? En hoe te handelen bij (een vermoeden van) een incident?
Als leerlingen of studenten ongevraagd sexy beelden aan elkaar doorsturen (ongewenste sexting) kan de school een onveilige plek worden. Hoe kan de school dit helpen voorkomen? En wat te doen als het toch gebeurt?
In 2025 lanceren wij de e-learning Dialoog onder Druk. Deze e-learning biedt leraren concrete ondersteuning bij het voeren van lastige gesprekken. Heb je interesse? Klik dan door en geef je gegevens door. Je ontvangt van ons bericht zodra de e-learning beschikbaar is.
Ben je (toekomstig) vertrouwenspersoon en heb je interesse in de gratis e-learning die wij in 2025 lanceren? Klik dan door en laat je gegevens achter. Je ontvangt van ons bericht zodra de e-learning beschikbaar is.
Online tool voor het maken of verbeteren van een veiligheidsplan voor jouw school. In vijf stappen kun je aan de slag met het in beeld brengen van het beleid rond sociale veiligheid op jouw school.
Scholen zijn voor leerlingen een plek om te leren. Een heldere visie op sociale veiligheid, een sociaalveiligheidsplan en monitoring zijn daarom onmisbaar. Wat is daarvoor nodig? Daarover lees je alles op deze pagina.
Vanuit het perspectief van de leraar zetten we uiteen hoe je de groepsdynamica in de klas kunt sturen en de groepsvorming een positieve wending geeft.
Op deze pagina verkennen we verschillende aspecten van pestpreventie en pestinterventies. Van de rol van leerkrachten en het betrekken van ouders tot het ontwikkelen en implementeren van effectieve beleidsmaatregelen en preventiestrategieën.
Lastig gedrag van leerlingen: daar heeft iedere onderwijsprofessional wel eens mee te maken. Wat doe je dan? Hoe voorkom je dat het escaleert? Dit artikel geeft handvatten bij het maken van de juiste keuzes als het gaat om het effectief beïnvloeden van lastig gedrag.
Een goed aangiftebeleid maakt het schoolveiligheidsplan compleet. Het draagt bij aan de veiligheidsbeleving van medewerkers en leerlingen en zorgt dat je snel eenduidig kunt handelen op het moment dat het nodig is.
Veel scholen hebben behoefte aan handreikingen en tips als zij worden geconfronteerd met een ernstige gebeurtenis op school. Daarom kun je bij ingrijpende gebeurtenissen via School & Veiligheid kosteloos een beroep doen op het calamiteitenteam.
Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het Adviespunt van School & Veiligheid en over crisismanagement en het omgaan met calamiteiten op school.
Vind jij het ook belangrijk dat leerlingen een fijne schooltijd hebben? Wij hebben enkele leuke vacatures open staan: op het gebied van burgerschap én op het gebied van communicatie.
Tegen het einde van het jaar krijgen scholen te maken met (illegaal) vuurwerk. Mag je als school een kluisjescontrole uitvoeren of is dat een taak van de politie? Wat mag wel en wat mag niet?
De impact van een bedreiging op een school kan groot zijn. Bereid je als school hierop voor. Op onze website vind je tips en concrete handvatten. Tips voor als het misgaat, maar ook tips ter preventie.
Thema's
Wil je alles weten over sociale veiligheid op school? Hoe creëer je sociale veiligheid en waarom is het zo belangrijk?
Hier vind je informatie over de aanpak en preventie van agressief gedrag in de klas, op school en in het team.
Alles weten over burgerschap in het onderwijs? Hoe pak je burgerschap aan op school, in de klas en in je team?
Hoe bereid je school zich het beste voor op een ingrijpend incident of calamiteit? Hoe reageer je als er een incident gebeurd?
Discriminatie komt helaas vaak voor op scholen. Hoe ga je hier als school mee om?
Praten en lesgeven over gender- en seksuele diversiteit kan best lastig zijn. Hoe pak je dit aan op school?
Integer leren omgaan met seksualiteit draagt bij een veilige school. Hoe werk je hier als school aan?
Wil je leren over het voorkomen, het signaleren en het aanpakken van pesten? En wil je weten hoe je een positieve groepssfeer kan bevorderen?
Wil je weten hoe een goede samenwerking tussen ouders en onderwijsprofessionals eruit ziet?
Hoe ga je om met het gedrag van kinderen op social media? Wat is acceptabel en wat niet?
Wat komt er allemaal kijken bij het werk van een vertrouwenspersoon? Wat zijn je taken, rechten, plichten en mogelijkheden?
Het preventief aandacht besteden aan een aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hoe maak je leerlingen weerbaar hiertegen?
Hoe ga je als school om met radicalisering? Welke invloed kun je als leraar uitoefenen op het proces van radicaliseren?
Hoe ga je om met het gedrag van leerlingen op social media? Wat is acceptabel en wat niet?
Hoe zorg je ervoor dat elke leerling zich in een gevoelig gesprek veilig en gehoord voelt?
Wat komt er allemaal kijken bij het werk van een vertrouwenspersoon? Wat zijn je rechten, plichten en mogelijkheden?
Hier vind je informatie over de aanpak en preventie van agressief gedrag in de groep, binnen de onderwijsinstelling en in het team.
Hoe bereidt een mbo zich het beste voor op een ingrijpend incident of calamiteit? Hoe handel je als er een incident plaats heeft gevonden?
Het preventief aandacht besteden aan een aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hoe maak je studenten weerbaar hiertegen?
Discriminatie komt helaas vaak voor in het onderwijs. Hoe ga je hier als school mee om?
Ruimte geven aan gender- en seksuele diversiteit in de opleiding en veilig het gesprek hierover voeren met studenten is soms ingewikkeld. Hoe pak je dit aan als school?
Integer omgaan met seksueel gedrag draagt bij aan een veilige school. Hoe werk je hier als school aan?
Wat kun je doen om pesten in het mbo te voorkomen en aan te pakken? En hoe bevorder je een positieve groepssfeer?
Hoe ga je als school om met radicalisering? Welke invloed kun je als docent uitoefenen op het proces van radicaliseren?
Hoe ga je om met het gedrag van studenten op social media? Wat is acceptabel en wat niet?
Hoe zorg je ervoor dat elke student zich in een gevoelig gesprek veilig en gehoord voelt?
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.