Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
In gesprek over seksuele diversiteit binnen orthodox christelijk onderwijs
Het project Stil Verdriet maakt seksuele diversiteit op een passende en veilige wijze zichtbaar en bespreekbaar binnen het (orthodox-)christelijk onderwijs. Binnen het project werken School & Veiligheid, Theater AanZ en Homo in de Klas samen.
Wat als je homo én christen bent? Gaat dit samen, of toch niet? Wordt het ‘stil verdriet’ of een omarming met respect voor elkaar?
Met regelmaat worstelen (orthodox-)christelijke scholen met de vraag hoe zij ruimte kunnen geven aan de behoeften van hun lhbt-leerlingen en tegelijkertijd trouw kunnen blijven aan hun geloofsvisie en normen & waarden.
Niet voor iedereen is het gemakkelijk om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken in de klas. Hoe verhoud je je tegenover dit thema, als persoon en als leraar? Hoe bereid je de leerlingen voor op hun leven in onze maatschappij, met al haar diversiteit, dus ook seksuele diversiteit?
Stil Verdriet geeft praktische handvatten om stap voor stap met elkaar in gesprek te gaan over seksuele diversiteit en geloof. Het is een project van bewustwording, oefenen in het gesprek met leerlingen en elkaar en reflectie. Daarmee draagt het bij aan een sociaal veilig leefklimaat op school. Het gaat niet alleen om de veiligheid voor leerlingen, maar ook om die van hun ouders en leraren, het management en het ondersteunend personeel.
Het vertrekpunt van dit project is de visie van de school en de kracht van de levensovertuiging. Respect voor elkaars opvattingen staat voorop.
Stil verdriet bestaat uit drie op elkaar aansluitende onderdelen.
Deelname aan Stil Verdriet is vooralsnog kosteloos. Het ministerie van OCW ondersteunt dit project.
Zie hier de trailer van de voorstelling David:
Wil je meer weten over deelname aan dit bijzondere project? Neem dan contact op met Hester Klein Tijssink: hester@theater-aanz.nl.
Voor meer informatie over de docententraining van Stil Verdriet kun je contact opnemen met Marinus Schouten: m.schouten@schoolenveiligheid.nl.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere project artikelen over dit onderwerp.
Wat kun je als vo-leraar doen om een veilig en seksueel integer klimaat te scheppen in de klas en in school? Dat vraagt om pedagogisch vakmanschap. Acht wegwijzers geven richting aan hoe je in alledaagse klassensituaties kunt werken aan seksuele integriteit.
Op sommige scholen is het debat over de vraag hoe je omgaat met de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eigen (religieuze) levensovertuiging of seksuele identiteit extra gevoelig. School & Veiligheid ondersteunt met projecten op maat.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.