Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Keuzevrijheid nu, is de beste keuze voor later
School is bij uitstek de plek waar jongens en meiden hun interesses en talenten kunnen ontplooien. Samen met het onderwijsveld (po, vo, mbo) werkt de alliantie ‘Worden Wie Je Bent’ (WWJB) aan manieren waardoor leerlingen zich vrij voelen om de keuzes te maken die het beste bij hen passen.
School & Veiligheid is partner in deze alliantie omdat sociale veiligheid op school een belangrijke basis is voor de vrije ontwikkeling van een leerling. De alliantie loopt van 2023 t/m 2028. Deze pagina zal in deze periode regelmatig aangevuld worden.
Op de website van Worden Wie Je Bent vind je het meest recente aanbod. Bijvoorbeeld:
Van grote invloed op de veiligheid, de keuzes en het succes van meiden én jongens zijn de ideeën en verwachtingen die we als mensen (vaak onbewust) hebben over welke eigenschappen en rollen horen bij mannen en vrouwen. Als leerlingen en studenten niet voldoen aan deze verwachtingen, kunnen ze te maken krijgen met sociale onveiligheid – van onbegrip tot pesten. Dit beperkt de ruimte om te onderzoeken wat bij ze past.
De Onderwijsraad constateert dat jongens minder gunstige schoolloopbanen hebben dan meiden: ze vallen vaker uit en blijven vaker zitten. En vrouwen hebben minder gunstige beroepsloopbanen dan mannen: ze verdienen minder en stromen minder vaak door naar management- en topposities. Ook opleidings- en beroepskeuzes verlopen in Nederland nog volgens traditionelere patronen dan in andere landen van de Europese Unie. Met als gevolg dat er typische mannen- en vrouwenberoepen lijken te zijn. In bètarichtingen zijn vrouwelijke afgestudeerden ondervertegenwoordigd; in het onderwijs en de zorg werken weinig mannen.
Verschillen tussen meiden en jongens mogen er zijn, zegt ook de Onderwijsraad, maar niet als gevolg van beperkte keuzevrijheid of ongelijke kansen.
De activiteiten van Worden Wie Je Bent zijn gericht op verschillende doelgroepen in het po, vo en mbo. Met gastlessen, workshops, inspiratiesessies en verdiepingstrajecten kan de alliantie iets doen voor leerlingen, studenten, leraren, decanen, beleidsmakers en intermediairorganisaties. Samen met het scholenveld proberen we uit te zoeken hoe het onderwijs hieraan kan en willen werken. Zodat meer leerlingen zich veilig en vrij voelen om te ontdekken wat ze leuk vinden, en meer mensen in onze samenleving veilig kunnen excelleren in dat wat bij ze past.
De alliantie bestaat uit vier partners met eigen expertises en ieder een eigen rol in de samenwerking:
School & Veiligheid ondersteunt het onderwijs in het tegengaan van sociale onveiligheid. Wij helpen scholen om eraan te werken dat iedere leerling zich vrij & veilig voelt, en niet te maken krijgt met beperkingen in keuzevrijheid of ongelijke kansen door sociale onveiligheid. Door deelname aan deze alliantie verwachten we scholen hierin nog beter te kunnen ondersteunen.
Het pedagogisch handelen van leraren speelt een belangrijke rol in de vorming van een positief & veilig klimaat in school en klas. Daarom zullen wij ons binnen de alliantie met name bezighouden met het ophalen van ondersteuningsbehoeften van leraren, schoolleiders en schoolteams. Om vervolgens aan de slag te gaan met de ontwikkeling van interventies die daarbij passen.
Hierbij bouwen we voort op de kennis en inzichten die we opdeden tijdens een brede verkenning naar de bijdragen die het onderwijs zou kunnen leveren aan gendergelijkwaardigheid in de samenleving. Deze verkenning voerden we uit in 2021 en resulteerde in het rapport ‘School, Gender & Veiligheid’ (Kluit & Schepers, 2021).
Ook zullen we ons bezighouden met het verankeren van het thema in de beleidsagenda van de onderwijsbesturen en het agenderen van het onderwerp bij belanghebbenden rondom het onderwijsveld, zoals het Ministerie van OCW en de sectorraden.
Worden Wie Je Bent
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.