Zoeken
-
Selecteer een Sector
go(23)Lerarenopleiding(2)mbo(197)Pabo(2)po(267)vo(278)
-
Selecteer een Thema
Agressief gedrag(26)Burgerschapsvorming(57)Calamiteiten(35)Criminaliteit(15)Discriminatie(28)Gender- en seksuele diversiteit(52)Omgaan met seksualiteit(73)Ondermijning(4)Pedagogisch klimaat(84)Pesten(56)Radicalisering(20)Samen met ouders(13)Seksuele grensoverschrijding(54)Sociale media(15)sociale veiligheid op school(11)Spanning en discussie in de klas(37)Veiligheidsbeleid(73)Vertrouwenswerk(31)
-
Selecteer een Doelgroep
Beleidsfunctionaris(92)Gezonde School-adviseur(7)Leraar(213)Lerarenopleider(20)Schoolbestuurders(12)Schoolleiding(208)Stagebegeleider(11)Vertrouwenspersoon(78)Zorgprofessional(18)
-
Selecteer een Soort
Artikel(92)Beleidsinstrument(30)Blog(33)E-learning(7)Evenement(8)Gesprekstool(11)Good practice(13)Handreiking(68)Lesmateriaal(12)Onderzoek(7)Podcast(5)Scholingsaanbod(9)Spel(14)Theater(1)Voorlichtingsmateriaal(8)Webinar(4)Wet- en regelgeving(17)
Kluisjescontrole op (illegaal) vuurwerk: wat mag en wat niet?
Nu het einde van jaar nadert, popt de vraag rondom (illegaal) vuurwerk weer op, zo ook op school. Kun je als school zomaar een kluisjescontrole uitvoeren? Of is het juist een taak van de politie om dit te doen? Wat mag, en wat mag niet?
Wapen- en kluisjescontrole: wat mag en wat niet?
Dinsdag 4 februari kwam in het nieuws dat de politie bij een kluisjescontrole op een school wapens en illegaal vuurwerk aangetroffen heeft. Mag de politie zomaar kluisjes openbreken? En hoe gaat de samenwerking tussen politie en school?
De échte vraagstukken uit 'De Luizenmoeder' 2018
School & Veiligheid stelt bij elke aflevering van De Luizenmoeder een vraag naar aanleiding van een van de scènes. Het is een vraag die je jezelf kunt stellen en met collega’s kunt bespreken. Bovendien linken naar informatie die past bij de voorvallen.
Onveiligheid thuis tijdens afstandsleren
Voor scholen is het een zoektocht hoe professionals op afstand zicht houden op het welbevinden van de leerlingen. Wat doet je als je je zorgen maakt om een leerling of om een groep? Bijvoorbeeld bij een vermoeden van seksueel misbruik.
Complotdenkers in de klas
De corona-uitbraak is voedingsbodem voor allerlei complottheorieën en nepnieuws. De brochure ‘Complotten in de klas’ biedt inzicht en bevat praktische tips en suggesties hoe leraren zich in de klas het beste kunnen opstellen bij het bespreken van complotten.
Monitoring sociale veiligheid bij/na afstandsleren
Vanwege de coronamaatregelen zal de Onderwijsinspectie dit jaar niet handhaven op de afname van de monitoring. Desondanks is het belangrijk om aandacht te houden voor sociale veiligheid. Dat is immers een voorwaarde voor leerlingen om te kunnen leren en zich te kunnen ontwikkelen.
Publicatie ‘Sociale veiligheid is van iedereen’
Onlangs verscheen de publicatie Sociale veiligheid is van iedereen. Van school, de sportclub tot thuis: jongeren moeten zich veilig en beschermd voelen. Tegen geweld, intimidatie, uitsluiting en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag.
Verbinden voor veiligheid
Er is de afgelopen tijd veel gezegd en geschreven over de lessen die wij kunnen trekken uit het lesgeven op afstand. Ook als het gaat om de sociale veiligheid en het belang daarvan. School & Veiligheid heeft voor u een samenvatting gemaakt: Verbinden voor veiligheid.
Steun in de rug voor leraar
De brute aanval op een leraar in Frankrijk vraagt om aandacht. Het raakt je in je rol als docent, het raakt je als mens. Omzeil je voortaan vragen en ingewikkelde discussies met leerlingen in je lessen? School & Veiligheid blijft zich er sterk voor maken dat je dat zonder vrees kunt doen.
Landelijke Campagne #KIESMIJ!
Stagediscriminatie is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem, waar mbo-studenten de pijnlijke gevolgen van dragen. Ze voelen zich sociaal onveilig en onrechtvaardig behandeld. De #KIESMIJ Campagne spreekt zich uit tegen discriminatie en vóór gelijke behandeling.
Toename messenbezit onder jongeren
Het afgelopen jaar heeft een aantal zeer ernstige incidenten plaatsgevonden waarbij minderjarigen messen gebruikten. Dat is een zorgelijke ontwikkeling die ook Stichting School & Veiligheid op de voet volgt. Wat kun je als school(leiding) doen?
Deelname aan de Veiligheidsmonitor
Door in kaart te brengen hoe leerlingen zich voelen, kun je achterhalen wat de gevolgen zijn (geweest) van de aanpassingen van de afgelopen tijd. Doe daarom mee aan de veiligheidsmonitor van het ministerie van OCW. Deze is bedoeld voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Deelname is gratis.